Snapchat, wie kent het niet? Misschien doe je het zelf, misschien gebruikt je buurmeisje het of zie je je kinderen ermee in de weer. Sinds 2014 groeit het aantal Snapchat gebruikers explosief. Inmiddels zijn er zo’n 1 miljoen. Dat aantal is nog steeds een stuk lager dan de gebruikers van bijvoorbeeld Facebook (bijna 10 miljoen), maar wel een verdriedubbeling ten opzichte van 2013. Genoeg cijfers voor nu. Wat ís Snapchat nou precies en waarom zou jij het willen gebruiken?
Want ik hoor je denken: er zijn al zoveel social media. Wat voegt Snapchat nog toe? Als ik Snapchat zou moeten omschrijven, dan vind ik het een combinatie tussen WhatsApp, Instagram en Facebook. De Snaps die je aan je vrienden kunt sturen zijn visuele, vaak creatieve WhatsApps. Het onderdeel Mijn Verhaal van Snapchat zou je kunnen vergelijken met je Instagram feed. Maar Snapchat is lang niet zo gestileerd als Instagram. Wat dat betreft lijkt het platform meer op Facebook. Daar staan ook de meest uiteenlopende (en lang niet altijd even mooie) foto’s en video’s door elkaar.
Hoewel ik Snapchat niet zo heel gemakkelijk vind, ga ik in een notendop aan jullie uitleggen hoe dit sociale medium werkt. Binnen de Snapchat app (Snapchat is alleen mobiel te gebruiken) maak je een foto of video. Hier voeg je tekst, een filter, een tekening of emoji’s aan toe als je dat leuk vindt. Vervolgens stuur je deze ‘Snap’ aan één van je Snapchat vrienden of upload je deze in Mijn Verhaal. Binnen Mijn Verhaal is je Snap te bekijken door iedereen die je volgt. Maar voor slechts 24 uur. Daarna is je Snap verdwenen. Alleen als je je Snap zelf hebt opgeslagen of een ander er een printscreen van heeft gemaakt blijft je foto of video bewaard.
Snapchat onderscheidt zich met twee unieke features. De eerste is dat alle content op Snapchat tijdelijk is. Dit “dwingt” ons om vaak actief te zijn binnen de app, als we niets willen missen. Het zorgt er ook voor dat de foto’s en video’s binnen Snapchat een stuk spontaner blijven dan ze bijvoorbeeld op Instagram zijn. Je kunt Snaps namelijk niet met een professionele camera maken en bewerken, om deze vervolgens in Snapchat te importeren. Je kunt binnen Snapchat alleen een foto of video uploaden die je op dat moment maakt. De tweede feature is dat je op Snapchat niet kunt zien hoeveel volgers je hebt. Wel laat Snapchat zien hoe vaak een Snap in Mijn Verhaal bekeken is.
Snappen jullie het nog? Of ben je halverwege deze blog afgehaakt? Ik snap je gevoel. Zoals ik al schreef vind ik Snapchat zelf ook niet heel gemakkelijk. Maar wat ik wel leuk vind is dat ik me door Snapchat uitgedaagd voel om social media anders te gebruiken dan ik gewend ben. Als je veel kijkt naar hoe anderen met Snapchat omgaan, raak je vanzelf geïnspireerd om Snapchat zelf te gebruiken. Of niet. It’s up to you!
Bronnen afbeeldingen:
Bron 1
Bron 2
Bron 3
Bron 4
Bron 5
Tags: App, Fotos, media, snapchat, Social Media