Het was even rustig op de blog. Lekker druk met bruiden, shoots & dansen en af en toe ook al even genoten van de zon..heerlijk!
Vandaag met dit rotweer geen beter excuus om achter de laptop te kruipen. Even een blog over totaal iets anders dan jullie van mij gewend zijn. Let’s talk about food :-). En wees niet bang, ik ben niet weer de volgende ‘Foodie’ die jullie met alle wijsheden wil overtuigen alleen maar een stronk bleekselder te eten hoor. Gewoon een ‘leuk’ (mag je uiteraard zelf bepalen ;)) succesverhaaltje van mijn kant, waar jij misschien ook iets aan hebt!
Diegene die mij goed kennen weten dat ik gezond en smaakvol eten erg kan waarderen. Na de geboorte van onze zoon Vinz vorig jaar vond ik het nodig meer te gaan sporten en nog gezonder te gaan eten, die zwangerschapskilo’s gingen er namelijk niet vanzelf af. Je hoort namelijk alleen maar de succesverhalen en we zijn (helaas.. of misschien ook niet.. ) niet allemaal Nikkie Plessen die 1 week na de bevalling in haar maatje-34-jeans naast de box staat te pronken. Want dat schijnt de nieuwe standaard te zijn, hoe sneller in je ‘oude’ kleding.. hoe beter.. Is dat dan het enige wat telt als je net een kindje hebt gehad? Je hebt (volgens mij) genoeg andere dingen om je druk over te maken. Geniet gewoon van het feit dat je net een kindje op de wereld hebt gezet, er is toch niets mooier dan dat!
Als je na verloop van tijd merkt dat die kilo’s er niet vanzelf afgaan en vind je dat vervelend, dan zeg ik: niet zeuren, kom met die kont van de bank en doe er wat aan! Vind je het prima dat je iets voller bent en ben jij de gelukkigste mama op aarde? Dan lekker zo laten, je bent mooi als je gelukkig bent, dat straal je dan ook uit!
Voedselzandloper
Vanwaar die ommezwaai? Ik ben vorig jaar door een vriendin gewezen op het principe van de voedselzandloper, ik kende het toen nog niet. Dit is eigenlijk een alternatief voor de Schijf van Vijf. Die kennen we allemaal. Het is dus geen dieet maar een andere manier van eten. Kris Verburgh heeft er een boek over geschreven, een vrij taai boek als je het mij vraagt, met allerlei wetenschappelijke onderbouwingen. Interessant hoor, maar mocht je er meer over willen weten dan zou ik liever het kookboek (zie verder in deze blog) adviseren, daar komt ook alle info voorbij, maar dan wat beknopter en luchtiger uitgelegd .
Dit is principe van de voedselzandloper:
In het kort zijn dit de adviezen:
1. Geen (of zo weinig mogelijk) brood, aardappelen, pasta en rijst of minstens brood en pasta in volkoren‐vorm en bruine rijst in plaats van witte rijst.
2. Havermoutpap (gemaakt met sojamelk) als broodvervanger (lekker met walnoten, aardbeien, bosbessen, een appel, banaan, gedroogd fruit, zwarte chocolade). Aardappelen, pasta en rijst worden vervangen door (extra) groente, peulvruchten, paddenstoelen, tofoe of quorn.
3. Geen melk of yoghurt. Deze vervangen door plantaardige melk (zoals sojamelk) en sojayoghurt of sojapap. Kaas en eieren mogen.
4. Weinig rood vlees (varken, rund, schaap, paard), maar vooral vette vis (zalm, makreel, haring, ansjovis en sardines) en gevogelte (kip, kalkoen).
5. Groente en fruit zijn de basis van de voedselzandloper.
6. Veel water, enkele koppen groene of witte thee en minstens één glas versgeperst vruchten‐ of groentesap met vezels per dag. Koffie (maximum drie koppen per dag) en alcohol mogen (maximum twee glazen per dag voor mannen en één glas voor vrouwen).
Hoe ik dit ervaar:
Het eten volgens de Voedselzandloper bevalt me zo goed omdat ik me fitter, energieker en gezonder voel (en ben). Ik ben me veel bewuster geworden wat gezond (plantaardig) eten met je doet en hoeveel troep er eigenlijk in de supermarkt te koop is. Die troep vinden wij heel normaal en vaak denken we dat het ook nog gezond is omdat er dan een ‘bewust’ vinkje op staat of omdat de verpakking ons doet voorschotelen dat het een gezond product is (lang leven de marketing). Tegenwoordig weet ik wel beter en lees ik alleen nog maar de ingrediënten-lijst. Voor mij waren de grootste aanpassingen: (bijna) geen brood meer (in de ochtend havermoutpap), vermijden van suikers (suiker in de koffie, koekjes enz) en (bijna) geen pasta en aardappelen meer bij het avondeten. Ik was toch al geen fan van zuivel en rood vlees, dus dat vond ik niet zo erg.
Kost het dan veel meer tijd?
Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet iets langer/vaker in de keuken sta dan vroeger. Maar omdat het zo lekker is en ook nog eens gezond, vind ik het helemaal niet erg en geeft het veel voldoening. Hoe maak ik het dan gevarieerd zonder te kunnen variëren met aardappelen, rijst enz.? Nou..er is super veel te vinden op internet waar ik genoeg inspiratie opdoe.. In mijn volgende blog zal ik een aantal favorieten recepten (voedselzandloper-proof) opsommen!
Tot die tijd: neem, eens een kijkje op de blog van Pauline. Zij heeft het kookboek voor de Voedselzandloper geschreven waar ik hierboven al over schreef, daar staan super lekkere recepten en veel daarvan ook vzl-proof!
Sporten
Laatste tip: zoek een vorm van sport die je leuk vindt dan is het plezierig en vol te houden (fitness, crossfit, bootcamp, hardlopen, enz). Voor vrouwen/mama’s met weinig tijd vind ik de workouts van Kayla Itsines een uitkomst. Ze duren maar 28 min en je kunt ze gewoon thuis uitvoeren.
En niet vergeten, je doet het voor jezelf!: op die manier dan hou je het sporten en gezond eten makkelijk vol en wordt het een way of living.
Succes!
Liefs, Sharon
Prettiness.nl (Hair, make-up & styling)
Bronnen: voedselzandloper.com, uit pauline’s keuken.